Харчування

 


Харчування в закладі освіти — запорука здоров’я та успішного навчання

Здоров’я дитини — основа її повноцінного розвитку, гарного самопочуття та успішного навчання. Важливу роль у цьому відіграє раціональне, збалансоване харчування. Саме тому організація якісного харчування в закладі освіти є одним із пріоритетних завдань педагогічного колективу, адміністрації та батьківської громади.

Здорове харчування – запорука збереження здоров'я майбутнього покоління. Саме тому, реформа шкільного харчування набуває особливого значення в умовах повномасштабної війни в Україні.

Преображенський ліцей, впроваджуючи реформу шкільного харчування, забезпечує учнів корисною і збалансованою їжею, а також формує та поширює культуру здорового харчування серед родин здобувачів освіти.

Технологічною моделлю організації харчування у ліцеї є базова кухня, за якої процес приготування та видача готових страв реалізується закладом освіти самостійно. У штаті закладу працюють кваліфіковані кухарі, які постійно вдосконалюють свої навички та підвищують професійний рівень. Так, ще у 2023 році адміністрація та кухарі ліцею пройшли онлайн курси на платформі «Prometheus» на теми: «Практичні аспекти виконання закладами освіти вимог харчового законодавства» та «Впровадження у харчоблоках закладів освіти процедур, заснованих на принципах НАССР».

Одним із основних пріоритетів реформи шкільного харчування є меню. У закладі освіти складене примірне чотиритижневе сезонне меню з урахуванням технологічної документації на страви та вироби. Дане меню було розроблено відповідно до нових норм харчування у закладах освіти, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021р. № 305 (зі змінами) та погоджено з Дніпровським районним управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області. Це дозволило зробити раціон здобувачів освіти більш різноманітним, корисним та збалансованим. У раціоні: овочі, фрукти, крупи, молочні продукти, риба, біле м’ясо, бобові, яйця, сири.

Згідно з рішенням виконавчого комітету Царичанської селищної ради у закладі освіти здійснюється безоплатне гаряче харчування учнів початкових класів та пільгових категорій 5-9 класів.

Свідченням успішної реалізації реформи шкільного харчування в закладі освіти є збільшення попиту дітей на гаряче харчування у шкільній їдальні, у тому числі й на платній основі. Результат опитування серед здобувачів освіти і батьків засвідчує, що рівень задоволеності гарячим харчуванням становить 85%

Здорова дитина — щаслива дитина! Преображенський ліцей підтримує сучасні стандарти шкільного харчування і завжди відкритий до співпраці з батьками, щоб зробити харчування дітей ще кращим.

📌 Що можуть зробити батьки?

Підтримуйте важливість харчування у школі в розмовах з дитиною. Пояснюйте, чому регулярний сніданок і обід — це турбота про себе.

Слідкуйте за тим, аби дитина не відмовлялася від шкільного харчування без причини.

Нагадуйте дитині про питний режим: достатнє споживання води — запорука гарного самопочуття.

Організоване харчування у закладі освіти — це не лише смачний обід, а й щоденна турбота про здоров’я, безпеку та навчальну активність дитини.