Харчування в закладі освіти — запорука здоров’я та успішного навчання
Здоров’я дитини — основа її повноцінного
розвитку, гарного самопочуття та успішного навчання. Важливу роль у цьому
відіграє раціональне, збалансоване
харчування. Саме тому організація якісного харчування в закладі освіти є
одним із пріоритетних завдань педагогічного колективу, адміністрації та
батьківської громади.
Здорове харчування – запорука збереження здоров'я
майбутнього покоління. Саме тому, реформа шкільного харчування набуває
особливого значення в умовах повномасштабної війни в Україні.
Преображенський ліцей, впроваджуючи реформу
шкільного харчування, забезпечує учнів корисною і збалансованою їжею, а також
формує та поширює культуру здорового харчування серед родин здобувачів освіти.
Технологічною моделлю організації харчування у
ліцеї є базова кухня, за якої процес приготування та видача готових страв
реалізується закладом освіти самостійно. У штаті закладу працюють кваліфіковані
кухарі, які постійно вдосконалюють свої навички та підвищують професійний
рівень. Так, ще у 2023 році адміністрація та кухарі ліцею пройшли онлайн курси
на платформі «Prometheus» на теми: «Практичні аспекти виконання закладами
освіти вимог харчового законодавства» та «Впровадження у харчоблоках закладів
освіти процедур, заснованих на принципах НАССР».
Одним із основних пріоритетів реформи шкільного
харчування є меню. У закладі освіти складене примірне чотиритижневе сезонне
меню з урахуванням технологічної документації на страви та вироби. Дане меню
було розроблено відповідно до нових норм харчування у закладах освіти,
затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021р. № 305
(зі змінами) та погоджено з Дніпровським районним управлінням Головного
управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області. Це дозволило
зробити раціон здобувачів освіти більш різноманітним, корисним та
збалансованим. У раціоні: овочі, фрукти, крупи, молочні продукти, риба, біле
м’ясо, бобові, яйця, сири.
Згідно з рішенням виконавчого комітету
Царичанської селищної ради у закладі освіти здійснюється безоплатне гаряче
харчування учнів початкових класів та пільгових категорій 5-9 класів.
Свідченням успішної реалізації реформи шкільного
харчування в закладі освіти є збільшення попиту дітей на гаряче харчування у
шкільній їдальні, у тому числі й на платній основі. Результат опитування серед
здобувачів освіти і батьків засвідчує, що рівень задоволеності гарячим
харчуванням становить 85%
Здорова дитина — щаслива дитина! Преображенський
ліцей підтримує сучасні стандарти шкільного харчування і завжди відкритий до співпраці
з батьками, щоб зробити харчування дітей ще кращим.
📌 Що можуть зробити батьки?
Підтримуйте важливість харчування у школі в
розмовах з дитиною. Пояснюйте, чому регулярний сніданок і обід — це турбота про
себе.
Слідкуйте за тим, аби дитина не відмовлялася від шкільного харчування без
причини.
Нагадуйте дитині про питний режим: достатнє
споживання води — запорука гарного самопочуття.
Організоване
харчування у закладі освіти — це не лише смачний обід, а й щоденна турбота про
здоров’я, безпеку та навчальну активність дитини.